Mcvitie's nl

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Algemeen

Wat doet McVitie’s om de veiligheid van haar producten te garanderen?
McVitie’s heeft van oudsher “kwaliteit” erg hoog in haar vaandel staan. Onze producten worden met de grootste zorg gemaakt onder de hoogst mogelijke standaarden in de levensmiddelenindustrie. Binnen onze fabrieken kennen we zeer hoge kwaliteitsnormen voor het product en werkt het personeel volgens strakke regels o.a. op het gebied van hygiëne

 

Net zoals alle voedselproducenten hanteert McVitie’s het HACCP-systeem. Iedere voedselproducent is verplicht het zogenaamde HACCP-systeem te hanteren (dit is een systeem dat er op gericht is veilig producten te maken en alle hygiënische eisen te waarborgen). Daarnaast is McVitie’s ook ISO-gecertificeerd, dat wil zeggen dat alle procedures en processen nauwkeurig in kaart gebracht en vastgelegd zijn. Vanzelfsprekend voldoet McVitie’s ook aan regels en standaarden, voortkomend vanuit de Europese wetgeving.

 

Heeft u een klacht over de kwaliteit van een product? Wij ontvangen graag het productmonster en de verpakking onder vermelding van uw klacht en adresgegevens om dit te onderzoeken.

Hoe gaat McVitie’s om met allergieën van consumenten m.b.t. bepaalde ingrediënten?
McVitie’s onderkent dat sommige consumenten een overgevoeligheid hebben m.b.t. bepaalde voedingsmiddelen of ingrediënten daarvan, de zogenaamde “allergenen”. In sommige gevallen kan de reactie, op zelfs microscopisch kleine hoeveelheden, zeer bedreigend zijn.

 

Daarnaast zijn er consumenten die intolerant zijn m.b.t. sommige levensmiddelen of ingrediënten. Deze reacties mogen dan niet levensbedreigend zijn, maar zijn zeker ongewenst en moeten voorkomen worden. Het beleid van McVitie’s is er op gericht om consumenten die overgevoelig zijn voor deze allergenen in staat te stellen de juiste keuze te maken.

 

McVitie’s:

 

  • Behandelt pinda’s, noten (behalve kokosnoten*), sesamzaad en afgeleide producten als mogelijke levensbedreigende Hoge Risico Allergenen (HRA’s)
  • Behandelt als Overige Grondstoffen van Aandacht (OGA’s): vis en schaaldieren, melk en melkproducten (incl. lactose), ei en eierproducten, sojabonen en sojaproducten, granen die gluten bevatten en daarvan afgeleide producten, sulfiet bij concentraties van meer dan 10mg/kg, verwerkte pindaolie, lupine en mosterd.

 

* kokosnoten zijn geen echte noten

 

Om Consumenten, Huisartsen, Ziekenhuizen en Diëtisten te ondersteunen in hun afweging, tracht McVitie’s zo recent en compleet mogelijke informatie te verschaffen op het gebied van allergenen in de producten binnen ons assortiment.

Hoe gaat McVitie’s om met sponsor/donatieverzoeken?

Wij krijgen dagelijks velen verzoeken met betrekking tot sponsoring en promotie en kunnen daarom maar aan een selectief aantal verzoeken voldoen. Ons team zet zich jaarlijks in voor sponsorevenementen en donaties. Tevens wordt verspilling tegen gegaan, er blijft geen voorraad ‘over’ in onze fabriek en wij nemen geen deel aan individuele initiatieven.

Producten en Ingrediënten

Hoe lang is een McVitie’s product houdbaar?
Op de verpakking staat middels een houdbaarheidsdatum aangegeven tot wanneer het product houdbaar is, indien het in de aankoopverpakking wordt bewaard. In de meeste gevallen bestaat deze houdbaarheidsdatum uit een maand en een jaar.

Bijvoorbeeld:

08-20, wat betekent dat het product houdbaar is tot augustus 2020. De term ‘tenminste houdbaar tot’ wil zeggen dat tot die datum het product de eigenschappen heeft zoals de fabrikant die op het moment van maken bedoeld heeft. Wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken zal de kwaliteit van het product langzaam achteruit gaan. De snelheid waarmee dit gebeurt is mede afhankelijk van de omstandigheden waaronder het product bewaard wordt. Onze producten zijn het best te bewaren in een afgesloten blik of trommel bij een gemiddelde kamertemperatuur. Vaak staat onder de houdbaarheidsdatum ook nog een productiecode aangegeven. Deze wordt gebruikt om, in geval het nodig is, precies te kunnen traceren wanneer een product gemaakt is. De productiecode is essentieel voor het eventuele onderzoek naar uw klacht.

Hoe kan het dat mijn chocolade soms wit uitgeslagen is?
Het kan voorkomen dat er witte uitslag of spikkeltjes op de chocolade zitten. Deze ‘witte waas’, noemen ingewijden ‘Bloom’. Wanneer chocolade te warm wordt, smelt de in de chocolade verwerkte cacaoboter. Als later de chocolade weer afkoelt, dan stolt en kristalliseert de cacaoboter weer. De vetkristallen vormen een grijswitte waas aan het oppervlak van de chocolade. Dit noemt men ‘vetbloom’. Wanneer chocolade op een te lage temperatuur komt en vervolgens weer bij een hogere temperatuur wordt weggelegd ontstaat ‘suiker-bloom’. Water condenseert aan het oppervlak van de chocolade. In dit water lost een kleine hoeveelheid suiker uit de chocolade op. Na verloop van tijd vormt dit suikerkristallen op de chocolade. Ook dit wordt waargenomen als een vlekkerige grijswitte waas op het product. Een product met bloom is nog eetbaar. De structuur van de chocolade is echter veranderd. Hierdoor is de kwaliteit en de smaak achteruit gegaan en kan de chocolade korrelig aanvoelen. Zorg er dus voor dat de chocolade op een plek bewaard wordt die koel, droog en donker is. Dit is bij voorkeur niet de koelkast.
Waar kan ik informatie vinden over allergieën en diëten?
McVitie’s heeft op deze website een onderdeel opgenomen met informatie die nuttig kan zijn indien u gevoelig bent voor bepaalde ingrediënten. In principe verstrekt McVitie’s geen informatie over welk product in welk dieet past. Dit is een specialisme dat voor een diëtist is weggelegd. Wel verstrekt McVitie’s informatie waarmee de diëtist aan het werk kan.

 

Kijk op de productenpagina

Kan ik de producten bij McVitie’s bestellen?
U kunt bij de verkooppunten navraag doen naar de verkrijgbaarheid van het product, gezien onze producten aan verandering onderhevig zijn. Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op.

Verpakking

Op het etiket van verpakkingen wordt dikwijls een E-nummer vermeld. Wat betekent dit nummer?
Bij het produceren van levensmiddelen worden hulpstoffen gebruikt. Consumenten doen dat thuis, op bescheiden schaal, ook. Denk hierbij aan bakpoeder in de appeltaart, vetsin in de bami of de glazuur met een kleurtje op de kindertaart. Deze hulpstoffen worden additieven genoemd. Ze zijn bedoeld om een resultaat te bereiken dat niet of nauwelijks op een andere manier te realiseren is maar toch gewenst wordt, zoals het mengen van olie en water. De Europese Commissie voert een risicoanalyse op alle additieven uit die voor het gebruik in levensmiddelen in aanmerking komen. Verloopt deze analyse gunstig, dat wil zeggen, het gebruik is veilig, dan wordt het additief toegelaten om in levensmiddelen te gebruiken. Het additief krijgt dan een E-nummer. Additieven zijn van natuurlijke óf van chemische oorsprong. Natuurlijke hulpstoffen (zoals citroenzuur, appelzuur of bietenrood) hebben ook een E-nummer. Het is zeker niet zo dat een producent zomaar additieven mag toevoegen. Ook hier zijn strenge eisen aan verbonden. Voor veel additieven geldt een maximum gehalte en zijn maar in bepaalde categorieën levensmiddelen toegelaten. Ook moet een producent aan kunnen tonen dat het technisch noodzakelijk is om een additief aan zijn levensmiddel toe te voegen.
Hoe lang is een McVitie’s product houdbaar?
Op de verpakking staat een middels houdbaarheidsdatum aangegeven tot wanneer het product houdbaar is, indien het in de aankoopverpakking wordt bewaard. In de meeste gevallen bestaat deze houdbaarheidsdatum uit een maand en een jaar. Bijvoorbeeld: 08-13, wat betekent dat het product houdbaar is tot augustus 2013. De term ‘tenminste houdbaar tot’ wil zeggen dat tot die datum het product de eigenschappen heeft zoals de fabrikant die op het moment van maken bedoeld heeft.

Wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken zal de kwaliteit van het product langzaam achteruit gaan. De snelheid waarmee dit gebeurt is mede afhankelijk van de omstandigheden waaronder het product bewaard wordt. Onze producten zijn het best te bewaren in een afgesloten blik of trommel bij een gemiddelde kamertemperatuur. Vaak staat onder de houdbaarheidsdatum ook nog een productiecode aangegeven. Deze wordt gebruikt om, in geval het nodig is, precies te kunnen traceren wanneer een product gemaakt is.

Veelgestelde vragen